Totaal aantal pageviews

dinsdag 12 april 2011

Gazpacho

[Stiekem verdenk ik die Spanjaarden ervan dat ze deze soep hebben ontwikkeld om op de been te blijven tijdens de hete zomerse dagen. Het koude drankje, de knoflook en de lichtzurige smaak van de azijn begeleiden je op overheerlijke wijze de de hete middag door.
Deze uit Andalusië afkomstige soep bestaat voornamelijk uit tomaten, komkommer, knoflook en azijn. Vergeet vooral de laatste niet want de azijn geeft een verfrissend smaakje aan de Gazpacho. 
Het is namelijk zo dat als je een paar lepels van deze gazpacho hebt opgelepeld je zweetpareltjes van je voorhoofd verdwijnen, je lome gevoel verdwijnt en je langzaam weer een beetje opkikkert tijdens een hete zomerdag. Doe dit niet teniet met een paar glazen rosé, gekoelde rode wijn of een paar glazen sherry, want dan weet je zeker dat je daarna voor pampus ligt. Maar dat is precies wat alle Spanjaarden toe om vervolgens aan het einde van de middag voor de 2e keer aan de dag te beginnen! Wat een weelde! Zij staan dan weer op om wakker te worden met een koel biertje en wat tapas om ‘s avonds pas tegen elven aan tafel te schuiven om nog wat te eten. Dat is pas een culli leven!
Eigenlijk heb je hier een Magimix voor nodig. Die alles in een snel tempo tot miniscule deeltjes verpulvert. met messen waarmee je allerlei ingrediënten in record time verpulvert en tot moes maalt.
Tante was op kookvakantie in het zonnige Andalusië waar geen stroom aanwezig was. D Dus al helemaal geen magimix. De soep is afkomstig van de Moren die Spanje van de 13e tot de 18e eeuw bezet hielden. Gelukkig brachten ze een hoop culinaire nieuwigheden mee anders waren wij allemaal nog steeds verstoken van deze heerlijke soep.
Dus heb ik de soep op de ouderwetse manier gemaakt in een groentenzeef en draaien maar! Niks snel en je hebt er een dosis spierkracht voor nodig.  Het excuus van het niet hebben van een foodprocessor gaat dus niet op. Wel moet ik je waarschuwen voor de benodigde spierkracht en maak de soep dan aan het begin van de ochtend.
1 ½ knoflookteen
½ kg tomaten
1 peper van zaden ontdaan en in stukjes gesneden
½ komkommer geschild en van zaden ontdaan
1 eetlepel ui gesnipperd
1 handvol witbrood zonder korst
4 dessertlepels olijfolie
3 eetlepels sherry azijn/rodewijn azijn
Zeezout en zwarte peper.

Vijzel de knoflook met wat zout fijn. Pureer alle groenten en brood in de foodprocessor. Haal alles door een zeef en wrijf het er met een lepel doorheen. Voeg de knoflook, azijn, zout en peper toe. Proef en kijk! Voeg nog eventueel azijn, zout of olijfolie toe.
Laat de smaken ongeveer 2 uur met elkaar kennismaken in de koelkast.
Serveer op een warme dag met een paar grove plakken boerenbrood besprenkeld met olijfolie, beetje zeezout en plakken gedroogde ham.

Ga je picknicken of in de zomer op reis. Neem hem dan mee in een thermoskan! Ook heerlijke voor onderweg als je op vakantie gaat.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten