Totaal aantal pageviews

maandag 4 april 2011

De eerste zomerse dag!

Gisteren was ie er! Zomaar plotseling en dat zomaar in april! De eerste zomerse dag! Geen jas, buiten zitten, gezellig doen, roseetje erbij en dan blijkt dat er plots toch gegeten moet worden. De kinderen krijgen honger. De zaterdag boodschappendag waren vanwege het mooie weer zo lang mogelijk uitgesteld dus moest er snel van alles bijelkaar worden geharkt voor een zomerse maaltijd.
Vriendin A. Kwam met een heerlijk tortilla chips recept op de proppen. Dit gaat nu echt bij mijn standaard voorraad behoren voor als er onverwacht bezoek komt die blijf pimpelen en hangen. Maar ik vrees dat het telkens op zal zijn.
Als aperitief, snack of bij een maaltijd:
1 zak torilla chips
Bakje crème fraiche
Miniblikje doperwten
Miniblikje mais
Zout, peper
Geraspte kaas

Strooi de tortilla chips in de schaal, bedek met doperwten, mais en crème fraiche. Breng op smaak met zout en peper. Bedek met weer een laag tortilla chips en dek af met de geraspte kaas. Eventjes in een oven van 170C totdat alles warm is. Smullen maar.
Die tortilla chips is eigenlijk een welkome aanvulling op een barbecue. Het is erg lekker en duurt even voordat alles op is. Zo hebben de heren van de barbecue ruim de tijd om hun kooltjes smeulend te krijgen. Hoe vaak worden alle heerlijke gemarineerde vleesspiezen, karbonaadjes en kipvleugels niet veel te vroeg op het rooster gelegd waardoor ze in een mum van tijd voorzien zijn van een onsmakelijk zwart velletje wat iedereen dan uit goed fatsoen naar binnen werkt. Als je aan die velletjes gaat zitten pulken ligt je bord bezaaid met zwarte schilfers die vervolgens overal aan gaan plakken.
Ik toverde gelukkig nog wat lamkoteletjes uit de diepvries.
Hiervoor de volgende marinade in elkaar gehusseld:
Olijfolie, flink wat honing, zeezout en een berg fijngehakte rozemarijnnaalden met knoflook. Alles goed door elkaar roeren. Hierin de lamkoteletjes leggen, keren en omscheppen. Als de barbecue zover is de lamskoteletten om en om bruin en rosé braden.
Heerlijk met een salade caprese. Een salade van tomaat, basilicum, mozarella, beetje olijfolie en zeezout. Gebruik wel echte buffelmozarella. Doe het niet voor minder. Anders houd je je zelf totaal voor de gek met zo’n elastische fabrieksbal, het smaakt gewoon nergens naar. Als je niet over buffelmozarella kan beschikken kun je je beter toeleggen op een salade van tomaat en basilicum. Maar ook hier staat of valt het gerecht met de kwaliteit van de ingrediënten. Dus kies toptomaten als trostomaten, tasty tom of romatomaten. Ze zijn vaak iets duurder maar je krijgt er veel smaak voor terug.
Scheur de basilicum en mozarella, een mes gebruiken schijnt culinair niet verantwoord te zijn. Scheuren schijnt de smaak ten goede te komen. Ik vraag me altijd af of je dit soort wijsheden proeft. De sappen schijnen beter in het blaadje te blijven.
Basilicum koop je bij de supermarkt als plantje. Aan gedroogde basilicum hoef je in principe ook niet te beginnen. Sommige dingen moet je gewoon niet doen.
Mij is het nog nooit gelukt zo supermarkt exemplaar lang in leven te houden. Geen enkele eigenlijk. Lijkt me heerlijk een vensterbank vol met geurende basilicumplantjes. Ook in de tuin zijn ze bij mij geen lang leven beschoren. Na enkele nachten stond er vaak nog maar een kaarsrecht sprietje overeind. Moet toch eens op zoek naar die volgevreten naar basilicum geurende slakken.
 Mocht je de blaadjes willen behoeden voor een lijdzaam geel einde in de vensterbank. Stop ze dan in een pot met zeezout, het zout gaat heerlijk geuren naar basilicum en je kan er op onverhoede momenten je dis of barbecue mee opfleuren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten